Landing image
Prerada i proizvodnja

Rafinerija nafte a.d. Brod

Rafinerija nafte Brod proizvodi naftne derivate koji se svakodnevno primjenjuju u privredi (industrija, građevinarstvo, saobraćaj, domaćinstvo). Rafinerija nafte Brod se snabdjeva sirovom naftom Jadranskim naftovodom (JANAF) što joj omogućava kontinuiran rad. Sirova nafta se skladišti u odgovorajući rezervoarski prostor na području Terminala, te u krugu Rafinerije.

Ukupni kapacitet prerade sirove nafte je 4.200.000 tona godišnje. Rafinerija danas ima u pogonu kapacitete 1.200.000 tona godišnje, a kapaciteti od 3.000.000 tona godišnje su u pripremi (remont i modernizacija).

 

Rafinerija ulja Modriča a.d. Modriča

Rafinerija ulja Modriča je u martu 2009. godine pustila u rad pogon za proizvodnju hidrokrekovanih baznih ulja i parafina. Bazni uljni štok, osnovna sirovina za proizvodnju hidrokrekovanih baznih ulja se doprema iz Rafinerije nafte.

Planirani ukupni kapacitet prerade baznog uljnog štoka u 2010. godini je 60.000 tona. Osnovne prednosti hidrokrekovanih baznih ulja proističu iz same prirode tehnološkog postupka odnosno svi spojevi koji su sa tehničkog i ekološkog aspekta nepoželjni u ulju, transformišu se u tehnički veoma poželjne spojeve.

Prednosti hidrokrekovanih baznih ulja su naročito izražene kod proizvodnje savremenih motornih, hidrauličnih i turbinskih ulja.