Landing image
O nama

„OPTIMA Grupa“ je društvo sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju i promet naftom i naftnim derivatima. Kompanija svojim radom obezbjeđuje kontinuitet isporuke visoko kvalitetnih naftnih derivata, na načine koji su ekonomski održivi, te društveno i ekološki odgovorni.

„OPTIMA Grupa“ d.o.o. najveća je naftna kompanija u Bosni i Hercegovini (BiH) i jedina kompanija koja raspolaže zaokruženim poslovnim sistemom koji podrazumjeva: nabavku sirove nafte, preradu i proizvodnju naftnih derivata, veleprodaju, pouzdanu distribuciju, te plasman naftnih proizvoda u maloprodajnom segmentu kroz mrežu benzinskih stanica NESTRO.

Poslovanje privrednog društva OPTIMA Grupa obuhvata:

  • Nabavku sirovina za preradu i proizvodnju;
  • Preradu nafte i proizvodnju naftnih derivata;
  • Proizvodnju baznih ulja, parafina, motornih ulja i maziva;
  • Veleprodaja naftnih proizvoda, ulja i maziva.

Kroz segment veleprodaje OPTIMA Grupa:

  • Plasira u zemlje EU i regiona naftne proizvode usklađene sa visokim evropskim standardima kvaliteta;
  • Plasira na 14 inostranih tržišta maziva pod brendom NESTRO, proizvedena u „Rafinerija ulja Modriča“ a.d. Modriča.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, „OPTIMA Grupa“ pripada grupi od deset najvećih izvoznika iz BiH. Kompanija se nalazi na “bijeloj listi” UIO na kojoj se nalaze poreski obveznici koji dugi niz godina poslovanje temelje na strogom poštovanju zakonskih propisa i redovno izmiruju obaveze po osnovu indirektnih poreza.

OPTIMA Grupa upravljačka je kompanija, te jedna od četiri kompanije koje posluju pod brendom NESTRO u BiH. Matična kompanija Zarubežnjeft a.d., državno preduzeće iz Moskve koje posluje pod zaštitnim znakom NESTRO, osnovalo je OPTIMA Grupu 2008. godine, nakon čega je uslijedila sveobuhvatna modernizacija naftne industrije. Ukupne investicije u razvoj “Rafinerija nafte Brod” a.d. Bord, “Rafinerija ulja Modriča” a.d. Modriča, i maloprodajne mreže benzinskih stanica „NESTRO PETROL“ a.d. prelazi iznos od 530 miliona konvertibilnih maraka (KM).

OPTIMA Grupa jedan je od najvažnijih privrednih subjekata u Republici Srpskoj i Bosni Hercegovini koji značajno doprinosi pozitivnom privrednom ambijentu, rastu i razvoju industrijske proizvodnje u BiH.

Sjedište „OPTIMA Grupa“ d.o.o. je u Banjoj Luci, ulica kralja Alfonsa XIII 39a.