Landing image
Stručni tekstovi

Priprema mehanizacije za žetvu i zimsko stanje mirovanja

Septembar  je mjesec u kojem ratari počinju ubirati plodovesvog godišnjeg rada. Žetva, berba ili vađenje plodova, jednako su ili čak više vrijedne agrotehničke radnje kao i one koje su im prethodile u proizvodnji određene poljoprivredne kulture. Ukoliko se ne krene u ubiranje određenog ploda u pravo vrijeme primjerenom mehanizacijom, nastat će gubici ili povećani troškovi proizvodnje. Kako se i žetva obavlja uz pomoć traktora i ostalih priključnih mehaničkih uređaja, neophodno je poljoprivrednu mehanizaciju pripremiti za rad.

Maziva za poljoprivrednu mehanizaciju trebaju osigurati dugotrajan rad strojeva, zadovoljiti visoko postavljene funkcionalne i ekološke zahtjeve. Manji troškovi i veća funkcionalnost poljoprivredne mehanizacije moguća je samo uz pravilan izbor i način primjene maziva. Povjerenje pri izboru maziva sigurno, kvalitetom, zaslužuju domaća NESTRO maziva proizvedena u Rafineriji ulja Modriča koja su više od 60 godina pouzdan partner mnogih uspješnih žetvi.

NESTRO maziva odličan su izbor i nakon završetka sezone poljoprivrednih radova kada se na neki način treba odužiti poljoprivrednim mašinama koje su vrijedno radile tokom sezone

Iako se radovima u polju kraj još ne nazire, o pripremi poljoprivredne mehanizacije za stanje zimskog mirovanja treba razmišljati na vrijeme, kako ne bi došlo do oštećenja za vrijeme mirovanja.

Stručnjaci kažu da je prva neophodna radnja za pripremu stanja mirovanja i konzerviranja, detaljno pranje pogonskih i priključnih poljoprivrednih mašina koje je potrebno očistiti od svih vidova nečistoća, osušiti ih i smjestiti pod krov.

Na priključnim mašinama npr. za obradu zemljišta skida se površinski zaštitni sloj na radnim organima, a neophodno je (plužna daska, motike i drugo) izvršiti premazivanje mazivima, uljem ili nanijeti tanki sloj farbe preko navedenih površina.

Za razliku od priključnih mašina čija je priprema za stanje mirovanja relativno jednostavna i traži manje vremena, kod traktora je potrebno voditi računa o stanju više elemenata. Akumulator je potrebno skinuti sa traktora napuniti i odložiti, najbolje u neki podrum ili neko drugo toplo mesto.U rashladni sistem traktora treba nasuti antifriz. Snagu antifriza će svaki poljoprivredni proizvođač podesiti spram prosjeka zimske najniže temperature. Rezervoar goriva je potrebno držati preko zime punim kako bi se spriječilo korodiranje unutrašnjosti. Ispustiti ulje iz: kućišta menjača, diferencijala, bočnih reduktora, remenice i hidraulike i u sve navedeno naliti novo ulje.Motorno ulje i filter bi bilo poželjno promjeniti i staviti novi filter. Namazati mazivima okvire instrumenata da ne bi korodirali. Očistiti od stare masti i namazati novim sva mjesta predviđena za mazanje: mazalice, ležaje prednjih točkova, zglobove traktorskih poluga, navoje, poteznice i sva ostala mesta koja bi mogla da korodiraju.

Za korisnike NESTRO maziva u Bosni i Hercegovini Rafinerija ulja Modriča obezbjeđuje stručne savjete i preporuke u vezi sa pravilnim izborom maziva i periodom eksploatacije

Pravilno zaštićena i konzervirana pogonska i priključna mehanizacija odužiće vam se dugotrajnošću skupocjenih poljoprivrednih mašina i kvalitetnim radom.

Bilo da u vašem gazdinstvu imate zastarjelu, staru ili novu poljoprivrednu mehanizaciju, najbolju pomoć u njihovom održavanju tokom poljoprivrednih radova (žetve ili sjetve), potražite kod vašeg pouzdanog partnera - proizvodi Rafinerije ulja Modriča.

Brošura-EN: Agromax, Maxima, Optima

Brošura-CN: Agromax, Maxima, Optima