Landing image
Novosti / Saopštenja

25.3.2015.

Zagreb – JANAF-ov okrugli sto

Janaf (2)Predstavnici OPTIMA Grupe, koju je predvodio komercijalni direktor Novak Damjanović, bili su učesnici stručne radionice pod nazivom “Rastuća uloga JANAF-a u europskoj sigurnosti opskrbe naftom do 2030”. Radionica je okupila brojne predstavnike hrvatskih, evropskih i svjetskih energetskih kompanija: JANAF, OPTIMA Grupa, JBC Energy, NIS, MOL, INA, Unipetrol and RG, Transnafta, Transpetrol, Deloitte, Crodux, Lukoil, Gazpromnefta, Vitol, OMW, ENI itd.

Janaf (1)Nakon uvodnih predavanja održane su i stručne radionice na kojima su vodeći evropski naftni stručnjaci razmjenjivali mišljenja, informacije i iskustva o najnovijim događanjima i trendovima u naftnoj industriji. U cilju unaprijeđenja poslovne saradnje i realizacije projekata od zajedničkog interesa, učesnici su razmatrali mogućnosti poboljšanja i razvoja korporativnih interkonekcija, te saradnje na multilateralnoj osnovi. Transport i skladištenje nafte i naftnih proizvoda, iskorištenost proizvodnih kapaciteta rafinerija za preradu i izmjena konjukture regionalnog tržišta takođe su bile neke od tema učesnika okruglog stola.

U zaključku su svi učesnici ukazali na neophodnost nastavka i proširenje dosadašnje saradnje u oblasti transporta, prerade i plasmana nafte i naftnih derivata u široj regiji srednje i jugoistočne Europe, a sve sa cijem unaprijeđenja sigurnosti u snabdjevanju naftom i naftnim derivatima u cijelokupnom regionu.

Radionica je održana u utorak 24. marta 2015. u Zagrebu.