Landing image
Novosti / Saopštenja

26.3.2015.

Posjeta ambasadora Ruske Federacije Rafineriji nafte Brod i Optima Grupi

Obilazak-postrojenja-1Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petr Ivancov, prvi put tokom svog polugodišnjeg mandata u BiH, obišao je Rafineriju nafte u Brodu. Ovo je najveće rusko preduzeće na teritoriji BiH koje ima visoku reputaciju i koje se svojim radom i kvalitetnim proizvodima nametnulo kao prepoznatljivo na tržištu, rekao je Ivancov.

Optima-Grupa-sjedisteTehnologiju rada ruskom ambasadoru pojasnio je generalni direktor Rafinerije nafte Brod Andrej Getinger, tokom obilaska rafinerijskih postrojenja.

Ambasador je imao priliku da izbliza vidi gdje dolazi sirova nafta, na kakvim postrojenjima se prerađuje, na koji način prelazi u komercijalnu robu i kako se ona otprema iz brodske rafinerije, pri tom poštujući visoke ekološke standarde.

Obilazak-postrojenja-2Ruski ambasador je podsjetio na socijalni značaj Rafinerije, koja zapošljava 1204 radnika, ali i ekonomski.  Nestro grupacija (koju čine OPTIMA Grupa, Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i Nestro Petrol) najveći je i redovni poreski obveznik u Republici Srpskoj  i Bosni i Hercegovini – na ime poreskih davanja samo u prošloj godini uplaćeno je 258 miliona KM.

Prije posjete Rafineriji nafte u Brodu ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini razgovarao je sa Andrejom Ozerovim, direktorom OPTIMA Grupe.

Posjeta ruskog ambasadora Rafineriji nafte u Brodu i OPTIMA Grupi podrška je uspješnom radu vodeće i najveće naftne grupacije u Bosni i Hercegovini.