Zarubežnjeft

Spoljnotrgovinsko preduzeće Zarubežnjeft osnovano je 1967. godine u okviru Ministarstva naftne industrije SSSR, sa odgovornim zadatkom da izvede sovjetski naftni sektor na svjetsko tržište, te da poboljša nivo spoljnotrgovinskih veza Rusije. Zarubežnjeft se uspješno izborio sa takvim zadatkom. Preduzeće s pravom može da se ponosi time što su, zahvaljujući radu Zarubežnjefta, u više od 30 zemalja svijeta opremljena i puštena u rad najveća nacionalna preduzeća za proizvodnju nafte i izgrađena važna naftna postrojenja, a Rusija je u tim zemljama stekla pouzdane partnere i prijatelje.

zn_eng_02Razvijanjem u sovjetsko vrijeme različitih oblika međunarodne saradnje u oblasti industrije nafte i gasa, kao što su tehnička podrška, generalno izvođenje radova i osnivanje zajedničkih preduzeća, te upućivanjem svojih stručnjaka na postrojenja u inostranstvu i bliskom saradnjom sa vodećim svjetskim naftnim korporacijama, Zarubežnjeft je doprinio aktiviranju procesa integracije Rusije u svjetsku ekonomsku zajednicu.

Treba istaći da je Zarubežnjeft, bez obzira na mnogobrojne promjene u društvenoj, privrednoj i političkoj sferi života u Rusiji, uspio da sačuva lidersku poziciju na međunarodnom tržištu nafte i gasa, i objedini akumulirano iskustvo i znanje u oblasti spoljnotrgovinskog poslovanja u različitim regionima u svijetu. To je postalo osnov za budući razvoj kompanije. Zarubežnjeft je, kao i ranije, ostao društveno preduzeće, a 2004. godine, Dekretom predsjednika Ruske Federacije, Zarubežnjeft je dobio status kompanije od strateškog značaja. Zadnjih godina u Zarubežnjeftu su se desile značajne promjene, kako u politici upravljanja preduzećem, tako i u strategiji industrijskog razvoja. Tokom posljednje četiri godine, Zarubežnjeft je potpisao niz važnih sporazuma i postao učesnik perspektivnih međunarodnih projekata, što svima nama daje osnov da s pouzdanjem gledamo u budućnost.