Istorijat

Početkom 2008. godine Zarubežnjeft je osnovao preduzeće u Bosni i Hercegovini pod imenom Optima Grupa.

Zadatak Optima Grupe je planiranje i upravljanje razvojem naftne industrije kroz preduzeća Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča te razvijanje i širenje maloprodajne mreže benzinskih pumpi Nestro Petrol.

Poslovanje Optima Grupe obuhvata nabavku sirovina za proizvodnju naftnih derivata u Rafineriji nafte Brod, plasiranje gotovih proizvoda na domaće i inostrano tržište, plasiranje baznih ulja proizvedenih u Rafineriji ulja Modriča na svjetsko tržište i razvijanje i širenje maloprodajne mreže benzinskih pumpi (Nestro) na tržištu Bosne i Hercegovine i okolnih zemalja, prije svega Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Iako mlado preduzeće, Optima Grupa d.o.o predstavlja jedan od važnijih privrednih subjekata u Bosni i Hercegovini. Kao takvo preduzeće, Optima Grupa posvećuje veliku pažnju zaposlenima, društvu i životnoj sredini.

Od osnivanja do danas, u Optima Grupi je zaposleno 85 radnika. Optima Grupa sa ostalim preduzećima grupacije NESTRO je jedan od najvažnijih privrednih subjekata u Bosni i Hercegovini koji, kao takav, doprinosi razvoju i rastu industrijske proizvodnje u BiH.

Optima Grupa je i jedan od najvećih izvoznika Bosne i Hercegovine, što pokazuju podaci Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.