Ekološka odgovornost

Rafinerija nafte Brod posluje u skladu sa ekološkim standardima i ekološkom dozvolom koja je izdata od strane Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Rafinerija u svim fazama proizvodnje naftnih derivata prati osnovne pokazatelje uticaja na životnu okolinu u cilju smanjenja ekoloških rizika. Zaštita životne sredine je jedan od glavnih prioriteta i integralni dio strategije efikasnog upravljanja Kompanijom. Svjetski trendovi naftne privrede nam nalažu potrebu za usklađivanjem proizvoda evropskim propisima koji se odnose na poboljšanje kvaliteta, naročito sa ekološkog stanovišta.

U okviru svog poslovanja Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i maloprodajna mreža Nestro Perol i u svim fazama proizvodnje i prodaje naftnih derivata prate osnovne pokazatelje uticaja na životnu okolinu u cilju smanjenja ekoloških rizika. U rafineriji se redovno vrše mjerenja štetnih materija u vazduhu, ispitivanja voda od strane renomiranih kuća. Ekološki institut iz Banjaluke svaka tri mjeseca vrše monitoring.

Postrojenja za čišćenje otpadnih voda u Rafineriji nafte Brod rade normalnim režimom i u skladu sa zahtjevima Ekološkog instituta. U rad je pušten i pogon postrojenja sekcije 36 za pranje suvih gasova aminima, zatim postrojenja za rekuperaciju, dobijanje elementarnog sumpora u tečnom i čvrstom stanju i sekcije 39 za doradu otpadnih voda.

Optima Grupa se maksimalno zalaže za to da rafinerije nastave da ulažu u ekološku zaštitu, a samim tim da minimalno ugroze životnu sredinu.